Digitalt TV

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

I disse år digitaliseres tv signalerne. På satellit og bredbånd sendes udelukkende digitalt, på kabel tv både analogt og digitalt, og tv udsendt gennem luften til antenner er ved at blive digitaliseret. Digitalt tv er en betegnelse for det tv signal, du modtager. Udtrykt meget forenklet, så rummer det digitale tv signal noget mere end det gamle analoge signal. Digitalt tv er fremtidens tv. Digitalt tv byder på nogle fordele og forbedringer i forhold til det gamle analoge tv signal.

Digitalt tv giver mulighed for

 • bedre billedkvalitet.
 • billede i bredformat
 • elektronisk programoversigt
 • mulighed for at slå undertekster til og fra
 • bedre lydkvalitet
 • personaligt valg af film (video on demand)
 • forskellige interaktive tjenester
 • nye modtageformer – f.eks. tv til mobiltelefoner

Det vigtigste er nok, at digitalt tv giver plads til flere kanaler. Afhængigt hvorledes tv signaler komprimeres kan der være mellem fire og ti digitale kanaler på en analog tv kanals plads. Dermed åbner digitaliseringen op for både flere tv kanaler og bedre tv kvalitet, da tv signalerne kan udsendes i en langt højere opløsning

Meget tv er allerede digitaliseret, DR og TV 2 har sendt digitalt sideløbende med analogt siden 2006. Den 31. oktober 2009 ophører al analog udsendelse af tv gennem luften i Danmark.

Sidst vi oplevede en så dramatisk udvikling på tv-fronten var ved overgangen til farve tv i slutningen af 1960erne – ja endda mere. Da tv begyndte at blive sendt i farver, kunne vi fortsat se fjernsyn på det sort-hvide apparat. Digitalt tv – og de mange faciliteter, som digitalt tv giver mulighed for – gør, at vi skal udskifte eller supplere vores tv udstyr.

Det er de husstande, der modtager tv via antenne, der mest direkte berøres af den digitale omlægning. De får sort skærm, hvis ikke de aktivt gør noget. Husstande, der modtager tv via satellit eller bredbånd har længe haft digital modtagelse. Husstande, der modtager tv via kabel eller fællesantenne, får både et digitalt og et analogt tv-signal.

De husstande, som modtager via antenne, er således de berørte, og de skal aktivt sikre sig fortsat tv modtagelse efter 31. oktober 2009. Der bør skelnes mellem husstande og tv apparater. Knapt en fjerdedel af husstandene modtager tv via antenne på deres primære tv apparat. Ifølge undersøgelser fra DR er der 43 pct. af tv apparaterne, der modtager tv via antenne (mange af disse apparater er ekstra apparater i husstandenes køkkener, børneværelser m.v.)

Er du berørt af overgangen til digitalt tv, skal du træffe nogle valg:

 • Du kan vælge fortsat at benytte dit nuværende tv apparat – så skal du sætte en digital modtagerboks mellem tv signalet og tv apparatet.
 • Du kan anskaffe et helt nyt tv apparat med digital modtager.
 • Du kan i stedet vælge at få tv leveret via kabel, fælles-antenne, satellit eller bredbånd.

Det kan virke som en rimelig overskuelig beslutning. Desværre er det ikke helt så enkelt.
En digital modtagerboks sammen med et eksisterende tv apparat giver dig ikke alle fordelene ved digitalt tv. Til gengæld er løsningen billig.

Et helt nyt tv apparat er en dyrere løsning, som til gengæld giver dig alle fordelene ved digitalt tv. Men samtidig skal du være opmærksom på, at teknologien udvikler sig meget hurtigt på dette område, så det der ligner en god løsning i dag, er erstattet af en bedre løsning i nær fremtid.

Dertil kommer samspillet med dit øvrige tv udstyr. Optager, lydsystemer m.v. Dit optageudstyr skal også forsynes med en digital modtagerboks, hvis du vil kunne optage en udsendelse mens du ser en anden på skærmen.

Fordele ved digitalt TV

Digitalt tv tilbyder nogle forbedringer og fordele frem for det gamle analoge tv.

 • flere tv kanaler
 • bedre billedkvalitet – ingen skygger.
 • billede i bredformat – som biograffilm
 • elektronisk tv-programoversigt
 • mulighed for at slå undertekster til og fra
 • mulighed for bedre lydkvalitet – som i biografen
 • HDTV

Flere tv kanaler
Digitaliseringen af tv sker dels for at forbedre kvaliteten af de billeder, du ser på din tv skærm, dels for at give plads til flere kanaler i sendenettet.
Det kender brugerne af satellit tv, kabel tv og bredbånds tv allerede. Så det er først fremmest de seere, der modtager tv via antenne, der kan se frem til en række nye tilbud. Nye kanaler fra DR (som naturligvis også kan modtages på satellit, kabel og bredbånd) og 29 betalingskanaler fra Boxer. De nye kanaler til antenne modtagelse går i luften den 1. november 2009. Mange af kanalerne vil være de samme, som i dag sendes vias satellit og kabel.

Bedre billedkvalitet
Først og fremmest vil du opleve en bedre billedkvalitet med digitalt tv. Billedet bliver klarere, roligere – der kommer mindre baggrundsstøj i farverne. Det gælder uanset hvilken type skærm, du benytter.
Har du et moderne fladskærms tv med enten lcd- eller plasmaskærm vil du opleve betydelige forbedringer med et digitalt tv signal. De store fladskærme er nemlig meget sårbare overfor en halvdårligt analogt tv signal, men derimod rigtig gode til gengivelse af et digitalt signal.

Billede i bredformat (16:9 formatet)
Det brede billede, som du kender det fra biograffilm, vinder også indpas på tv skærmen. Tv apparatets bredformat er ikke helt identisk med biografens, men det ligner. Bredformat i tv verdenen et format, hvor forholdet mellem billedets bredde og højde er 16 til 9. På en gammeldags tv skærm er forholdet mellem bredde og højde 4 til 3. Dette format kaldes 4:3 formatet.

Allerede nu udsendes nogle tv programmer i 16:9-format. Det gælder især film. Der er forskellige måder at håndtere 16:9 formatet på. Det almindeligste er, at tv stationen lægger sorte bjælker øverst og nederst i tv billedet. For at kunne få glæde af 16:9 formatet skal du have en tv skærm, der kan vise dette format.
I mange år endnu vil du opleve tv udsendelser, der ikke er i 16:9 format. Alle ældre optagelser foreligger kun i 4:3 format.

Elektronisk Program Guide
Som en del af det digitale tv signal sender mange tv distributører en elektronisk programguide med omfattende information om de kommende otte dages programmer. Med det rette udstyr kan du benytte denne information til forud at programmere optagelse af en bestemt udsendelser. Med elektronisk programguide kan du f.eks. en gang for alle fastsætte, at alle afsnit i en serie skal optages. Så sikrer systemet derefter, at optagelserne starter på dette rette tidspunkt, selvom udsendelsestidspunktet ændres.

Undertekster
Mange seere irriteres over undertekster på film og i andre ujdsendelser, og nogen synes de får styrket deres fremmedsprog ved at se tv på andre sprog. Da underteksterne med digitalt tv sendes særskilt, kan du slå underteksterne til og fra.

Bedre lyd
Digitalt tv er også et tilbud om bedre lyd. Men ligesom de øvrige muligheder i digitalt tv kræver det, at dit modtageudstyr kan håndtere det.

Bedre lyd er i denne sammenhæng multikanal lyd eller Surround Sound (der bedst kan oversættes til “omringet af lyd”), som er en betegnelse for, at du hører lyden, som om du befinder dig midt i det rum eller på den plads, hvor handlingen udspiller sig. Det er den lydoplevelse, du kender fra biografen.
For at få udbytte af udsendelser, der udsendes med surround sound, skal du have modtageudstyr til Surround Sound.

HDTV

Fremtidens tv er tv, der er betydeligt skarpere og hvor farverne opleves mere naturtro. Til dette benyttes en teknologi, der hedder HDTV.

HDTV betyder High Definition TV (høj opløsnings tv). Et tv billede består af en masse små punkter, der kaldes pixels (en engelsk forkortelse for picture elements – på dansk billedpunkter). Jo flere pixels et billede består af, jo bedre er billedet. Man taler om en højere opløsning. Opløsningen angives som antallet af pixels vandret gange antallet af pixels lodret.

På et almindeligt standard tv apparat er opløsningen.knap en halv million pixels. Et HDTV billede kan have over to millioner pixels.

På kabel og via satellit sendes flere kanaler allerede nu i HDTV. Senest i 2012 forventer DR at sende en del af sine udsendelser i HDTV. Ønsker du at se tv i HDTV kvalitet, skal dit modtageudstyr være beregnet til modtagelse af HDTV.

Du kan købe tv apparater, der har betegnelsen HD Ready (det betyder: Forberedt til HD). Det er ikke i sig selv et HDTV apparat. For kunne se HDTV på apparatet skal du sætte en digital modtagerboks, der kan håndtere HDTV, foran.

Du kan læse mere om HDTV her.

For at kunne modtage HDTV og få glæde af den høje kvalitet skal du have:

 • En modtager, der kan modtage et HDTV signal
 • Et tv apparat, der kan gengive HDTV
 • Et abonnement hos en distributør, der sender HDTV

Almindelige tv apparater, som du typisk kender dem i dag, kaldes SDTV (Standard tv). Du kan godt se tv udsendelser udsendt i HDTV kvalitet på apparatet, men gengivelsen vil ikke være i HDTV kvalitet.

Fra tv selskabets kanaler over distributør til seer
TV programmet (filmen, nyhedsudsendelsen, underholdningsshowet) skabes af tv selskaber, for eksempel DR, TV 2 og SBS. Enten er tv selskabet selv indholdsproducent eller også indkøbes indholdet fra underleverandører (produktionsselskab). TV selskaberne kan have flere kanaler (f.eks. TV 2, som udover hovedkanalen har TV 2 Charlie, TV 2 Zulu m.v.) TV selskabet kan enten selv udsende sit program eller overlade det til en eller flere distributører (afgrænsningen er ikke fuldstændig skarp, f.eks. er distributøren Viasat også indholdsproducent).

DR og TV 2 driver eget sendenet, der benyttes til distribution af DR1, DR2, DR Update og TV 2s hovedkanal. DR og TV 2 stiller også tv signalet til rådighed for distributører. Andre tv selskaber overlader fuldt ud opgaven med udsendelse til en distributør (f.eks. BBC og CNN, som kan ses i Danmark, men kun via en distributør af tv.)

Distributørerne af satellit tv (Canal Digital og Viasat), af kabel tv (YouSee og Telia/Stofa) og af fibernet og bredbånds tv (Dansk Bredbånd og TDC) køber rettighederne af tv selskabet, og sælger udsendelserne til seerne i form af programpakker.

Det samme gør fællesantenneforeningerne. I praksis køber mange fællesantenneforeninger rettighederne fra en satellit eller kabel tv distributør.

Distribution af tv signalet til seerne

Seerne modtager tv på mange forskellige måder – og nogle gange blandes de forskellige metoder.

1. Udsendelse af tv-signaler i luften
Den klassiske – udsendelse af tv-signalet gennem luften fra jordbaserede sendemaster til en antenne kaldes terrestisk tv (terra er latin for land) – anvendes af DR, TV 2 og andre kanaler. Du modtager signalet via en tagantenne eller en stueantenne. Indtil nu har du blot skulle tilslutte antennekablet til dit tv apparat. Når signalet digitaliseres, behøver du en digital modtagerboks eller et tv apparat med indbygget digital modtager.

Overgangen til digital tv udsendelse i det jordbaserede sendenet giver plads til flere tv kanaler. I marts 2008 blev det svenske selskab Boxer udpeget som den virksomhed, der skal opbygge og drive det selskab, der står for distribution af betalingskanaler i det jordbaserede net. Kanalerne vil være nogle af de samme, som du finder hos de øvrige tv distributører.

31. oktober 2009 slukkes der for det analoge tv signal til antenne tv. Den 1. november går Boxer i luften med 29 betalingskanaler og DR åbner også yderligere kanaler.

2. Udsendelse af tv-signaler fra en satellit
For at kunne modtage dette signal skal du have en parabol og en digital modtagerboks, der sættes mellem kablet fra parabolen og tv apparatet. Modtagerboksen omsætter satellit signalet, så det kan vises på tv apparatet. Modtagerboksen sørger også for at de-kryptere signalet fra de betalingskanaler, du har tegnet abonnement på hos distributøren. De to distributører, Canal Digital og Viasat, leverer boksen som led i abonnementet. Satellit tv distributørerne har ikke pligt til at medtage DR1, DR2 og TV 2s hovedkanal, men begge distributørerne sørger på forskellig måde for, at kanalerne indgår i deres tilbud.

3. Kabel tv
I mange tættere bebyggede områder og større byer er der kabel tv, der leveres af en af de to kabel tv distributører – YouSee (tidligere TDC Kabel TV) og Telia/Stofa. Her sætter du blot antennekablet fra tv apparatet i kabel tv stikket, og indstiller dit tv på kabel nettets kanaler. For at kunne benytte kabel tv, skal du oprette abonnement på en programpakke. Det er politisk besluttet, at kabel tv distributørerne skal distribuere DR1, DR2 og TV 2s hovedkanal, og at disse kanalers udsendelser skal indgå i den billigste programpakke.

Kabel tv distribueres i mange år fremover både analogt og digitalt. Seere, der vil benytte det digitale signal, skal opsætte en modtagerboks mellem kablet med tv signalet og tv apparatet. De to kabel tv distributører leverer en digital modtagerboks som led i abonnementet.

4. Fællesantenne
Fællesantenne fungerer på samme måde som kabel tv. Fællesantenneforeninger er ejet af forbrugerne selv og omfatter alt fra ganske små foreninger i en ejendom over grundejerforeninger til hele kommuner. Fællesantenneforeningen køber ofte signalet fra en kabel tv eller satellit tv distributør. I lighed med kabel tv distributørerne skal fællesantenne foreningen medtage DR1, DR2 og TV 2s hovedkanal.

Fællesantenne tv distribueres i mange år fremover både analogt og digitalt. Seere, der vil benytte det digitale signal, skal opsætte en modtagerboks mellem kablet med tv signalet og tv apparatet. Det er forskelligt fra forening til forening, hvilke ordninger, der er lavet med hensyn til modtagerbokse.

5. Fibernet og bredbånd
El-selskaberne er fuld gang med flytte el-nettet fra luftledninger ned i gader og veje. Samtidig lægger de et fibernet, og giver kunderne tilbud om modtagelse af bredbånds tv fra forskellige distributører (Dansk Bredbånd). TDC tilbyder også bredbånds tv. Bredbånds tv kaldes også for IPTV. Det kræver, at du opsætter en modtagerboks mellem fibernet/bredbåndsforbindelsen og tv apparatet for at udnytte dette tilbud. Modtagerboksen er normalt en del af abonnementsaftalen. Indholdet er stort set det samme som hos satellit tv og kabel tv distributørerne. Og du skal tegne abonnement på en programpakke med et antal tv kanaler.

6. Håndholdt tv
To danske konsortier er begyndt at teste udsendelse af tv signaler til håndholdte tv modtagere og mobiltelefoner. Denne distributionsform forventes udbudt kommercielt i 2009. I lighed med kabel og satellit tv vil det kræve indgåelse af abonnementsaftale.

Mobil telefonselskaberne TDC Mobil og 3. distribuerer 20 tv kanaler til 3G mobiltelefoner. Dette kræver særskilt abonnement.

7. Internet tv
Distribution via internet skal nævnes. For at kunne se internet tv (web tv), som mange tv stationer tilbyder, skal du benytte en computer. Internet tv vil ikke blive behandlet nærmere på Digitaliseringen. På Digitaliseringen fokuseres på tv modtaget via et tv apparat.

Digital TV-modtagelse

I marts 2006 begyndte DR og TV 2 at sende digitalt i det jordbaserede antennenet. Kabel tv og satellit tv distributørerne har i flere år sendt digitalt, det samme gør de distributører, der anvender fibernet og bredbånd. I slutningen af 2009 ophører det analoge signal fra DR og TV 2.

Mange seere er allerede overgået til digitalt tv. Alle, der har abonnement hos en satellit tv eller fibernet tv distributør, modtager tv digitalt. Det samme gælder en del af de seere, der bruger kabel tv eller fællesantenne. Distributører af tv via kabel og fællesantenne sender i en årrække endnu et analogt signal ved siden af det digitale.

For at kunne modtage digitalt tv skal signalet igennem en digital modtager for at kunne vises på tv apparatet. Den digitale modtager kan enten være en separat digital modtagerboks eller indbygget i tv apparatet. Modtagerboksen sættes ind mellem kablet med det digitale tv signal og tv apparatet.

For alle, der i dag benytter stue- eller tagantenne, og vil fortsætte med det efter oktober 2009 på det eksisterende tv apparat, er det nødvendigt at anskaffe en modtagerboks.

Du får det bedste overblik over digital tv modtagelse ved at tage udgangspunkt i den måde, du modtager tv på på.

 • Kabel tv eller fællesantenne
 • Tag- eller stueantenne
 • Parabol eller satellit
 • Fibernet eller bredbånd

Svensk TV også digitaliseret

Vores naboer i Sverige har netop med succes afsluttet overgangen til digitalt tv. Som det sidste område overgik den sydlige del af Sverige (Skåne og Blekinge) til digitalt tv den 15. oktober.
Overgangen forløb smidigt og uden problemer.

Den digitale overgang i Sverige har nogle konsekvenser for de seere i Østdanmark, der modtager svensk tv via deres tagantenne.
Hvis du vil have mulighed for at kunne se de otte frie svenske kanaler, skal du sætte en digital modtagerboks mellem din antenne og dit tv apparat.

Det kan muligvis være nødvendigt at fjerne nogle filtre og forstærkere i din antenne installation, søg råd og vejledning hos din antennemontør.

Danske DIGI-TV, som står for udsendelsen af de digitale signaler fra DR og TV 2, har opsat en hjælpesender i Landskrona. Det betyder, at de danske seere langs Øresundskysten, som hidtil har måttet benytte to antenner – en rettet mod den danske Hove sender (for at at se dansk tv) og en rettet mod den svenske Hörby sender (for at se svensk tv), fremover kan nøjes med en antenne rettet mod Hörby senderen. Denne antenne vil så også modtage det digitale signal fra DR og TV 2 fra hjælpesenderen i Landskrona.

Det svenske digitale tv signal sendes MPEG2 kompression, så den modtagerboks, du benytter, skal håndtere dette. Danske digitale tv signaler sendes indtil videre også i MPEG2 kompression. Har du sommerhus i Sverige og vil se tv i sommerhuset skal du også have en digital modtagerboks.

Skriv en kommentar