Fællesantenne

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Modtager du tv via fællesantenne, kan signalet enten være analogt eller digitalt. I langt de fleste tilfælde sendes der både et analogt og et digitalt signal. Hvis du er i tvivl om hvilken type du modtager, kan du få oplysning om det ved at kontakte bestyrelsen for dit fællesantenneanlæg, hvor du også kan få oplysning om hvilke kanaler der er tilgængelige på fællesantennen.

Med det digitale signal kan du udnytte den bedre kvalitet af tv signalet, det kræver at du har en digital modtagerboks der omdanner fællesantenne signalet, så det også kan ses på dit tv. Hvis du allerede har et tv med indbygget digital modtager, behøver du ikke også at have en modtagerboks.

Det digitale signal du modtager via fællesantenne hedder i fagsprog enten DVB-C eller DVB-T. Førstnævnte betyder henholdsvis Digital Video Broadcast – Cable – det vil altså sige kabelbaseret digital tv, DVB-T står for Digital Video Broadcast – Terrestrial. Din modtagerboks eller tv skal derfor enten kunne vise et DVC-C eller et DVB-T signal.

Hvis du er i tvivl om hvilken signaltype I modtager i jeres fællesantenneforening, kan du få det oplyst hos bestyrelsen af din antenneforening hvor du også kan blive vejledt om køb af det rette udstyr.

Der findes over 6.000 fællesantenneanlæg i Danmark. Alt fra de helt små der omfatter enkelte opgange, til de største der omfatter hele kommuner. På FDAs(Forenede Danske Antenneanlæg) hjemmeside, kan du finde en liste med de større danske fællesantenneanlæg.

De fleste fællesantenneanlæg bliver forsynes med tv fra kabel eller satellit tv distributører. De enkelte anlæg sørger distributørerne for de nødvendige tilpasninger og ændringer, der måtte foregå i forbindelse med digitaliseringen af tv signalet. De samme distributører der leverer signalet til anlægget skal bestyrelsen henvende sig til, for den nødvendige information.

Det digitale signal

Fra den 31. oktober 2009 blev tv signalet ændret, så det nu kun er muligt at modtage det digitale signal. Det var en aftale mellem leverandørerne, programudbyderne og installatørerne og på den anden side FDA og Boligselskabernes landsforening.

Aftalen hedder AFO – Aftalen for Fællesantenne Området. AFO har sin egen hjemmeside, hvor det er muligt at finde hele aftalen og hvad den indebærer, samt finde vejledninger om køb af det rette udstyr.

Fordelene ved det nye digitale signal er bedre billed- og lydkvalitet. Billedkvaliteten er forbedret, det vil sige at tv-signalet bliver mere skarpt, og seere der før hen, har oplevet flimmer og skygger på skærmen, nu modtager et mere klart signal uden disse problemer. Med det nye digitale signal fulgte der også nye kanaler med, samt det blev en mulighed at modtage flere kanaler – både danske, men også fra visse nabolande.

  • Vi bor i 2 bloks rækkehuse med 13 huse i alt. Kan vi få monteret et fælles antenne?
    Tak og venlig hilsen,
    Toni

Skriv en kommentar