Fibernettet rulles ud

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

TDC lagde i starten af 00’erne en langsigtet strategi om at kunne tilbyde danskerne hurtigere internet ved at udskifte kobbernettet, som er det 150-årige gamle telefonnet, med fibernet.

I praksis betyder, at TDC i de sidste 10 år har gravet på livet løs for at grave nye kabler ned, de har indgået strategiske samarbejder med energiselskaberne, som også har installeret fibernet på et regionalt plan og de har stoppet investeringerne i det gamle kobbernet, som dermed er blevet et stykke historie i udviklingen af den danske infrastruktur.

Vejen har været lang og bumlet både på grund af TDC nærmest monopollignende tilstand, der tvinger dem til at lade konkurrenter leje sig ind på deres fibernet, så TDC netop ikke bliver et monopol. Derudover lejer TDC sig også ind på dele af markedet i stedet for at investere i hardwaren selv.

Målsætningen er, at 750.000 af TDCs kunder skal have en 1 Gigabit forbindelse i år 2020.

Elselskaberne skubber bagpå TDCs bredbånd
Der er en række grunde til, at TDC vælger at investere i fibernettet, som omhandler konkurrencen fra elselskaberne og samtidig være på forkant med fremtiden.

Som tidligere nævnt har energiselskaberne i Danmark lagt fibernet ud på et regionalt plan, men i en højere hastighed end TDC har gjort det. Det har resulteret i, at SEAS-NVE har sat sig på nordvestsjællandske marked og NRGI på det Østjydske marked. De fusionerede i juni 2014 til Fibia, som i dag er en af TDCs største konkurrenter på Markedet sammen med Waoo!.

nr1

TDCs ønske om at være på forkant med fremtiden, hænger sammen med konkurrencen, hvor konkurrenterne ofte har kritiseret TDC for at være for langsomt med rulle fibernettet ud. TDCs nøleri hænger for det første sammen med ejerstrukturen, hvor der er andre forventninger til virksomhedens årlige afkast end der er hos de mindre konkurrenter.

Når bredbåndsudbyderne kæmper om at være nummer et i klassen, så er konkurrencesituationen til glæde for forbrugerne, som får et større udvalg, når de skal vælge bredbåndsabonnement og på sigt også til billigere priser.

Netkablet.dk har lavet en guide til bredbånd og fibernet med de 12 mest stillede spørgsmål.

Hvad betyder det i praksis?
Grunden til, at internetudbyderne ønsker at tilbyde fibernettet er, at fibernettet kan tilbyde hurtigere hastigheder også under perioder med stor belastning på fibernettet. I dag ligger de højeste bredbåndshastigheder på 300 Mbit i download og 60 Mbit i upload.

Med fibernettet ønsker TDC at bringe download- og upload hastigheden op på 1 Gbit begge veje. Der er dermed tale om en hastighedsforøgelse på en faktor 3 i downloadhastighed og en faktor 16 i upload hastighed. For at sætte hastigheden i relief, så er hastigheden på de billigste bredbåndsløsninger i dag ofte på 10 Mbit.

Grunden til, at fibernettet kan performe bedre er, at den gamle ASSL løsning blev langsommere, når flere brugere benyttede sig af den samme forbindelse, fordi forbindelsen var asynkron. Denne skavank lider fibernettet dog ikke under.

opticfibre

Den teknologiske udvikling har allerede gjort kobbernettet til et hurtigt internet, speedet hastigheden op på det mobile og hardwaren i computere accelerer også eksponentielt i overensstemmelse med Moores lov om, at pris/performance i hardwaren vil blive fordoblet hver 18. måned.

Moores lov blev formuleret i år 1970 og indtil videre har den holdt stik. Med den udvikling i baghovedet, forventer TDC også, at det bliver muligt for forbrugerne at have internethastigheder med download- og upload hastighed på 5 Gbit 10 år ude i fremtiden.

Hvorfor det store fokus på hastighed?
For den almene forbruger kan det måske virke omsonst, hvorfor vi har brug for internettet bliver hurtigere, når vi allerede nu kan streame Netflix og snakke over Skype samtidig. Det kan være svært at gennemskue, hvor store datapakker vi har brug for at sende i fremtiden.

Den informationsteknologiske revolution har stået på i over 20 år nu og eksperter bliver med at tale om, at dens indvirkning og forandringer har toppet. Andre eksperter peger på, at vi får endnu mere brug for, at denne revolution forsætter i fremtiden, fordi de nye banebrydende innovationer er lige om hjørnet og har brug for mere computerkraft end nogensinde før.

De nye revolutioner, som allerede er ved at være en del af samfundets bevidsthed er, at en almindelig forbruger i dag kan købe en 3D-printer for 100$ og begynde at printe sit eget værktøj, smykker eller reservedele.

robot

En anden revolution er robotindustrien, hvor Google opkøber alle de mest innovative robotvirksomheder for at udforske og udnytte det bidrag de kan give til menneskeheden. Samtidig har menneskeheden kortlagt sit egen genom og diskuterer, hvordan det menneskelige DNA kan manipuleres igennem computerkraft.

Hvordan disse revolutioner kommer til at påvirke menneskeheden og ser ud i praksis ved vi ikke, men der kommer til at blive sendt endnu mere data rundt i fremtiden end der på noget andet tidspunkt er sendt rundt. Det er også det, der gør TDCs vision om at ville være fremadskuende interessant.

Skriv en kommentar