HDTV

For omkring 45 år siden, var det en almen opfattelse at TV nu var så tæt på virkligheden som muligt, græsset blev grønt og himlen blå. Dengang var der altså tale om et kvantespring i udviklingen, da man gik fra det sort hvide til farvebilledet og det er nogenlunde samme hop, du vil opleve med skiftet fra almindeligt SD signal til HDTV. Billedegengivelsen er meget skarpere og med langt flere detaljer.

I dag er det praktisk talt umuligt at købe et TV, som ikke allerede understøtter HD, skærmene er desuden langt større end på gammeldags TV. Og netop grundet de større skærme, var det nødvendigt med HDTV, hvor der er nok Pixels tilgængelige til ikke at give et pixeleret billede på dit fjernsyn. Dog beder vi dig være opmærksomme på at, det ikke er alle fladskærme som understøtter HDTV ud af boksen. Nogle fjernsyn kræver en digital modtager, for at kunne afkode HD-signalet.

Vi ser allerede nu massevis af HDTV kanaler
Fremtiden er her allerede og de fleste TV-kanaler bliver allerede nu udbudt som HDTV. Det gør flere af de danske kanaler faktisk også. Et HDTV er dog udmærket i stand til at fremvise levende billeder i dårligere kvalitet, men sådan fungerer det ikke den anden vej rundt. For at se HDTV, skal du altså have et HD-kompatiblet fjernsyn.

HD Ready

 • HD Ready er en mærkningsordning, som giver forbrugeren en garanti for, at en tv skærm kan gengive udsendelser, der sendes i HDTV.
 • Bag HD Ready mærkningen står den europæiske elektronikbranche (EICTA). Mærkningsordningen har også støtte fra de europæiske tv selskaber i EBU.
 • For at en TV skærm eller det tvTVapparat, som skærmen sidder i kan mærkes med HD Ready, skal apparatet opfylde nogle minimums betingelser.

Som helt almindelige forbruger og fjernsynskigger, behøves du ikke kende alle de tekniske forhold til punkt og prikke. Du skal blot huske at spørge om, hvorvidt fjernsynet du vil købe understøtter de nye HD-formater. De fleste fjernsyn skilter med understøttelsen og du kan desuden holde øje med 1080i og 720p standarderne, som der også skiltes med som regel både på selve TVet og på æsken. Kig også efter en mærkat med teksten ‘HD Ready’, som dog kun betyder at fjernsynet understøtter HD, ikke nødvendigvis at det er i stand til at modtage det uden en digital modtager. De fleste TV apperater har den dag i dog indbygget HDTV modtager, så man ikke behøves den ekstra boks.

Hvad er HDTV?
HDTV er fremtidens TV og det er betydeligt skarpere og farver er langt mere naturtro, teknologien bag hedder HDTV som står for High Definition TV (Høj oplysnings TV). Et TVs skærm er opbygget af en masse små punkter, som går under betegnelsen pixels, altså billedepunkter.

Jo flere pixels et billede består af, des bedre bliver billedet også. Opløsningen angiver man igennem antallet af pixels vandret, gange antallet af lodrette pixels. Et helt almindeligt fjernsyn kører således med 720×577, som dækker over ca. en halv million pixels. Men HDTV standarden er på hele 1280×720 og det er endda den lave HDTV standard, den højer eer på hele 1920×1080, hvilket er fire gange så mange pixels som et traditionelt TV.

Bredformat
Billedet har som sagt en højere opløsning, bedre kontrast og står derfor langt skarpere, men udover dette så benytter HDTV sig også af det brede billedeformat, som man kender det fra biografer. Formatet hedder 16:9 og dækker over forholdet mellem skærmens højde og bredde.

Bedre lyd på HDTV
Stort set alle HDTV, giver også en bedre lydoplevelse, de fleste kommer nemlig med multikanal lyd eller Sourround Sound, som de fleste kalder det. Dog kræver det, at de optagelser man gengiver på sit TV også kommer med flere lydspor. Der findes dog også mange nye og spændende muligheder i forhold til lyd og især trådløs lyd, for dem der sidder med et ældre HDTV der ikke har den bedste lydoplevelse, kan man købe trådløse højtalere der kan tilsluttes fjernsynet og derigennem opnå en langt bedre og mere intenst lyd, et godt eksempel på et sådan system er Sonos Play:5.

For at du kan se tv i HDTV kvalitet, skal tre betingelser være opfyldt.

 • Din skærm kan gengive HDTV.
 • Dit modtageudstyr kan modtage HDTV.
 • Din TV distributør sender TV i HDTV kvalitet.

Modtagelse af HDTV
Hvis du har en digital modtagerboks skal du tilslutte denne til dit HD Ready TV. Tilslutningen klarer du med et HDMI kabel. Hvis du har et HD-Ready TV med indbygget modtager, sætter du blot dit kabel med din TV-forbindelse, direkte ind i dit TV-apparat.

HDTV kvalitet – hvad er forskellen på 720p og 1080i?
Billedkvaliteten på HDTV afhænger af hvilken opløsning skærmen kører og hvor mange billeder per sekund der afsendes. I selve TV-signalet findes der kun 25 billeder per sekund eller FPS (Frames per second), som det hedder på engelsk og som ofte er den betegnelse der bliver benyttet.

Dog kan fjernsyn der understøtter 1080i format opnå 50 billeder per sekund, på trods af at der kun kommer 25 billeder per sekund igennem TV-signalet. Dette sker ved at der kun sker en fornyelse af hver anden linje, en teknologi der kaldes interlaced og deraf Iet som man finder efter 1080.
Ved 720P formatet kører man med en teknologi der hedder progressiv, her sker der en fornyelse af alle linjer, hver gang en TV skærm viser et nyt billede, hvor ved man opnår 50 FPS.

720p har en opløsning på 1280×720 og sender ét helt billede ad gangen. Derfor er denne kvalitet velegnet til udsendelser, hvor der er meget bevægelse i billedet, som for eksempel sportsudsendelser.

1080i har en højere opløsning på 1920×1080 og flere detaljer. Men her udskiftes hver anden linje i billedet kun ved hver billedopdatering. Det betyder, at når man sender meget bevægelige billeder, så vil billedet være ringere sammenlignet med 720p.

Hvis din tv skærm er mærket med HD Ready kan den vise begge slags HDTV.
Hvis du kigger efter betegnelsen Full HD er du dækket godt ind, for denne betegnelse bruges kun om fjernsyn som understøtter begge HDTV formater, dvs. 720p og 1080i. TV-udstyr mærket med HDTV1080p mærket kan modtage TV signaler med 1080 linjer, der udsendes de 50 gange pr. sekund.

Et fjernsynsskærm mærket med HD Ready 1080p kan gengive tv signaler med 1080 linjer, der udsendes 50 gange pr. sekund – men skal først tilsluttes en digital modtager.

Bredformat
Selvom at HDTV som udgangspunkt kører 16:9 format, vil du opleve at gamle udsendelser kan være i et andet format, nemlig 4:3 formatet, som er dækkende for alle ældre fjernsyn. Men din TV-udbyder vil som regel tilpasse signalet, så dette ikke forekommer for ofte og hvis de ikke gør det, har de fleste nyere TV, muligheden for selv at definere hvordan ens bredskærmsindstilling skal stå.

En TV skærm skal opfylde følgende betingelser, for at måtte skilte med HD Ready:

 • Tv skærmen skal som minimum have en opløsning på 720 linjer i bredformat
 • Tv skærmen skal have en analog videoindgang i component format (Y Pb Pr).
 • Tv skærmen skal have en digital video indgang, enten DVI eller HDMI
 • Tv skærmen skal kunne vise to HDTV kvaliteter – 720p og 1080i
 • DVI eller HDMI indgangen skal understøtte digital kopibeskyttelse (HDCP).

Skriv en kommentar