TV-pakker

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Tiderne hvor DR havde monopol på at sende fjernsyn er forlængst forbi, og der er mange forskellige udbydere, der tilbyder endnu flere forskellige pakker. Det kan være en jungle at finde rundt i hvilke pakker der er bedst og billigst for dig. Derfor har vi lavet denne oversigt, der viser, hvor du finder de billigste priser.

Fra 10 til 100 kanaler
Du kan finde pakker, hvor der er de mest basale kanaler såsom DR, TV2, TV2-Fri m.fl, hvis du bare ønsker en tv-pakke med danske kvalitetskanaler, og ikke har behov for et kæmpe udvalgt. Du kan også gå den helt anden vej og vælge en TV-pakke hvor der er alt fra deciderede film kanaler til kanaler der udelukkende viser sport, golk, madlavning, rejseprogrammer eller erotik. Valget er dig, hvilket et relativ frit marked sikrer os som forbrugere. Der er dog ikke mange steder, hvor du får total frihed til at vælge mellem lige de kanaler du vil, da de typisk er samlet i pakker til den given pris.

Forskellige udbydere – ensartet indhold
Som tidligere nævnt findes der en længere række af TV-udbydere. Dem du kan se i prisoversigten, er de førende i branchen. Det skyldes dels kvaliteten af de signal de sender ud, og størrelse på dem – dvs deres antal af kunder. Langt de fleste af dem er landsdækkede, dog er der enkelte, som kun er tilgængelige i nogle områder. Hvis du er interesseret i dem, bør du derfor altid med det samme tjekke, om de har mulighed for at levere signal til din bopæl.

Udbydere af bredånds TV løsninger

De fleste af udbyderne tilbyder primært de samme kanaler, selvom der er en forskel i hvorvidt de eksempelvis har TV3 og TV3+, da det ikke er alle udbyderne, der tilbyder Viasats kanaler. Den store forskel findes ikke i udbuddet af kanalen, men i sammensætningen af dem, og ikke mindst hvor mange af dem der bliver udbudt i HD, hvilket også bliver en større faktor for mange, der ønsker den absolut bedste billedekvalitet, når vi ser TV.

Der kan være mange penge at spare, hvis du også er ude efter internet og telefoni, da flere af dem udbyder pakker hvor du får det hele samlet. Vælger du eksempelvis Viaplay, har du også adgang til deres streaming tjeneste Viaplay, som kan bruges på din smartphone eller tablet. Disse ting er også noget man skal have med i overvejelserne inden man vælger sin udbyder af TV-pakke.

De største spillere på markedet er Yousee, Viasat, Boxer og Canal Digital, hvis man kigger efter internet løsninger kommer der flere andre store spillere som Stofa, Telia, Fullrate og mange andre. Oversigten du kan se på denne side, er de største og mest populære spillere på det danske marked, men der mange flere end dem.

KabelTV i byen
Hvis du bor i en by af en vis størrelse, så har du sandsynligvis mulighed for at få kabel tv, da dette udbydes i langt de fleste større byer. Grunden til at det kun udbydes i byerne og ikke ude på landet, eller i de mindre landsbyer er, at det kræver at der er nedgravet et kabel, hvilket ikke kan betale sig, før der er et vist antal huse. Større byer har også flere antennelaug, men som regel har man ikke mulighed for selv at vælge hvilket man vil benytte, da de forskellige laug er geografisk bestemt, alt efter hvilken del af byen du har bopæl i.

Hvad bestemmer prisen på din TV-Pakke?

Der er nogle der fejlagtigt tror, at det er antallet af kanaler der bestemmer, hvor meget du skal give for din TV-pakke. Der er naturligvis en vis portion sandhed i dette, men det er ikke antallet alene der bestemmer det. Der er nemlig meget stor forskel i, hvad de forskellige kanaler koster. Du kan dermed sagtens finde en pakke med 60 kanaler, der er billigere end en med 15 kanaler. Prisen bestemmes ud fra hvilke kanaler der er tale om. De absolut dyreste er ikke overraskende de mest populære, så vil du have Viasat kanalerne TV3 og TV3+, koster det mere end eksempelvis samtlige svenske, norske og tyske kanaler.

Så hvis du er til Champions League fodbold og en masse reality tv, så kommer du ikke uden om at vælge en pakke hvor ViaSat kanalerne indgår. Hvis det ikke fanger din interesse, kan du ofte sagtens nøjes med en af de helt billige pakker.

Fodbold er en afgørende
Rettighederne til at vise de store ligaer fra England og Spanien, samt den hjemlige Superliga koster mange hunderede millioner af kroner for TV selskaberne. De penge er der kun forbrugerne til at betale. Vil man have de kanaler der viser Primera Division, Premier League, Superliga, Serie A og Bundesligaen, så kommer man til at betale for prisen for det. TV udbyderne ved naturligvis godt, at der er mange der vil gå langt for at følge de hold, som de måske har fulgt hele livet. Derfor finder man også ofte kun de kanaler der viser fodbold i de største pakker. Man kan derfor være nødsaget til at købe den største TV-pakke, selvom der måske kun er 2-3 eller kanaler i den pakke der er afgørende for valget.

TV2 har gjort det nødvendigt med TV-pakke
Tidligere kunne man både se DR, DR2 og TV2 med en almindelig antenne, da disse kanaler var betalt via licensen. TV2 er ikke længere en del af denne ordning, og derfor er den heller ikke gratis at se mere. Den er ikke dyr, men det kræver altså at man har en TV-pakke for at se den. Alternativt kan man ikke få kanalen via boxer-tv og kun have den kanal, men her er der en kortafgift, så ofte kan det godt betale sig, at se hvad man ellers er interesseret i at se. At prisen på TV2 er lav og populariteten af kanalen er høj, gør også at kanalen stort set findes i alle TV-pakker og selv den mindste pakke har også TV2.

Distributør aftale
Fælles for satellit tv, kabel tv, fællesantenne tv og fibernet tv er, at du skal lave en aftale med en distributør. Normalt er der tale om en samlet pakke, der omfatter et abonnement på et antal tv kanaler og det nødvendige udstyr.

Betalingskanaler sælges normalt i pakker med et antal forskellige tv kanaler. Jo flere tv kanaler i en pakke og jo mere attraktivt indhold – jo dyrere abonnement. I analoge kabelnet og fællesantenneanlæg styrer nogle filtre i antenneanlægget, hvilke signaler der udsendes til den enkelte husstands antennestik. Modtagelse af digitalt tv styres via den digitale modtager, hvad enten modtageren er en selvstændig enhed eller indbygget i tv apparatet.

TV kanaler ved parabol
Hos satellit tv distributørerne får du et kort til den modtageboks, der står mellem parabolen og dit tv apparat. Kortet bestemmer, hvilke programpakker, du kan se. Det samme gør sig gældende for modtagelse af digitalt tv i kabel og fællesantenneanlæg. De kommende betalingskanaler, der kan modtages via antenne, vil også kræve et kort. For tv, der udsendes via fibernet eller bredbånd styres adgangen til de forskellige programpakker ved indtastning af en kode på modtagerboksens fjernbetjening, som sender koden via fibernettet eller bredbåndsforbindelsen til tv distributøren.

Visse kanaler skal være med
Der er visse kanaler, som kabel tv og fællesantenne tv distributører er forpligtet til at have med i deres standardprogrampakke. Det kaldes must carry kanaler. Det er public service kanalerne, DR1, DR2 og TV 2s hovedkanal. Derudover kan der være andre frie kanaler, f.eks. svenske, tyske eller norske public service kanaler.

Da specielt DR1 og TV 2 hører til blandt de mest efterspurgte blandt seerne (seerandel på over 60 pct.), har alle distributører en interesse i at medtage disse kanaler. At en kanal betegnes som fri, must carry eller public service, betyder ikke at den altid er gratis. Den indgår i distributørens grundpakke, som er relativt billig.

Skriv en kommentar