TV

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Du kan sagtens fortsætte i mange år endnu med at se tv på dit eksisterende tv apparat. Hvis du gerne vil have glæde af alle digitaliseringens fordele, skal du sandsynligvis anskaffe et nyt tv apparat. Der sker en voldsom udvikling på dette marked. Der kommer større og bedre skærme og flere avancerede funktioner.
Her kan du læse om de vigtigste ting, du skal tage stilling til i forbindelse med digitalt tv.

Fortsætter du med at benytte dit eksisterende analoge tv apparat skal du benytte en digital modtagerboks for at omsætte det digitale tv signal til et signal, som kan vises på dit tv apparat.

TV apparatet bliver en billede gengiver
Hvis du vælger den løsning, kan man lidt forenklet sige, at dit tv apparat bliver en gengiver. En gengiver, der kan vise det billede, der kommer fra en modtagerboks. Tv signalet sendes igennem modtagerboksen, der omsætter det digitale signal til et analogt, som kan vises på tv apparatet.
Det er ikke noget nyt at benytte tv apparatet som gengiver. Det er i realiteten, det du gør, når du ser video- og dvd-film på apparatet, kobler en spillemaskine til eller benytter tv apparatet til at vise digitale billeder. Den slags udstyr udsender også sine egne signaler og benytter tv apparatet som gengiver.
Det nye er, at også selve tv signalet skal gennem en boks, før det kommer på skærmen.

Modtagerboksen fungerer så som din kanalvælger i stedet for kanalvælgeren i tv apparatet. Når du skifter kanaler, sker det ved hjælp af modtagerboksens fjernbetjening. Styring af lyden, farverne m.v. sker via tv apparatets fjernbetjening.

Da det er modtagerboksen, der fungerer som kanalvælger, skal du benytte en modtagerboks, for hvert tv apparat, du vil se tv på. Du skal også benytte en modtagerboks, hvis du vil optage et andet program, end det du ser på skærmen.

TV apparat med indbygget modtager og kortlæser
I stedet for en digital modtagerboks, kan du anskaffe et tv apparat med indbygget digital modtager. Det kaldes integreret digitalt tv (IDTV).

Du skal i så fald sikre dig,

at det tv apparat, du køber, kan vise den type tv signaler (antenne, satellit, kabel eller fiber), som du ønsker at modtage
at tv apparatet kan håndtere den kompression, signalerne sendes i
at tv apparatet er forsynet med en kortlæser, der kan håndtere din distributørs tv kort
EU har i et direktiv fastlagt, at tv apparater med kortlæser skal være indrettet således, at kortlæseren kan udskiftes, så du altid kan isætte en kortlæser, der passer til det krypteringsystem, som din tv distributør anvender.

Billede i bredformat (16:9 formatet)
Det brede billede, som du kender det fra biograffilm, vinder også indpas på tv skærmen. Tv apparatets bredformat er ikke helt identisk med biografens, men det ligner. Bredformat i tv verdenen et format, hvor forholdet mellem billedets bredde og højde er 16 til 9. På en gammeldags tv skærm er forholdet mellem bredde og højde 4 til 3. Dette format kaldes 4:3 formatet.
Allerede nu udsendes nogle tv programmer i 16:9-format. Det gælder især film. Der er forskellige måder at håndtere 16:9 formatet på. Det almindeligste er, at tv stationen lægger sorte bjælker øverst og nederst i tv billedet.

For at kunne få glæde af 16:9 formatet skal du have en tv skærm, der kan vise dette format. I mange år endnu vil du opleve tv udsendelser, der ikke er i 16:9 format. Alle ældre optagelser foreligger kun i 4:3 format.

Skriv en kommentar